Praktijk voor Remedial Teaching
Petra Wassenaar- Brouwer
Boekerslootlaan 20
2201 BT Noordwijk
06 - 20 23 40 96 / 071 - 36 101 63
info@rt-dekei.nl
www.rt-dekei.nl

Ademzorg voor Kids

 

Alles begint met adem.
Ademhalen is zó vanzelfsprekend, zó logisch. Het gaat gewoon vanzelf. Ademhalen is belangrijk. Het heeft invloed op elk proces in ons lichaam. Nóg belangrijker is góéd ademhalen. En heel veel mensen halen verkeerd adem, gek genoeg. Overigens vaak zonder het zelf te weten.

Wat is een goede ademhaling?
Ademhalen doe je via je neus. Daar is je neus voor bedoeld. Je neus heeft twee kleine gaatjes die gemaakt zijn om weinig, maar wel genoeg door te kunnen ademen. Ook heeft je neus veel andere functies, zoals het doden van bacteriën, virussen en het zuiveren en verwarmen van lucht. Je neus is onderdeel van je luchtwegen. Via de neusademhaling wordt een rustige, stabiele ademhaling bewerkstelligd, waarbij de opname van zuurstof en afgifte van CO2 in balans zijn. Ademen door de neus verstevigt de keelspieren en het middenrif.
Met je mond praat je en eet je. De tanden en kiezen zitten daar niet voor niets. Je mond is onderdeel van je spijsverteringskanaal. Mondademen is geen goede manier van ademhalen.

De werking van een goede ademhaling:   
Hoe werkt onze ademhaling eigenlijk? Ik ben geen ster in biochemie, maar ik probeer het toch uit te leggen:
je ademt lucht in via de longen. Tijdens de inademing wordt zuurstof aan het bloed afgegeven. Het bloed brengt de zuurstof naar de cellen in ons lichaam. Bij dit proces komt CO2, oftewel koolzuurgas vrij. Dit koolzuurgas heeft een heel belangrijke rol:
het stimuleert de afgifte van de zuurstof van het bloed naar de lichaamscellen. Koolzuurgas ontspant glad spierweefsel en zorgt dat de zuurgraad van het bloed goed blijft. Koolzuurgas is heel belangrijk, en dus niet alleen maar een afvalproduct dat je uitademt.

Een verkeerde ademhaling:
Veel mensen ademen via de mond. Dit is echter een verkeerde manier van ademhalen. Als je door je mond ademt, adem je veel zuurstof in, maar je ademt ook veel koolzuur uit. En juist die koolzuur heb je hard nodig: een tekort aan koolzuur in je bloed en longen kan ervoor zorgen dat zuurstof minder snel afgegeven wordt aan de cellen. Dit kan weer leiden tot bv. hyperventilatie.
Ook ontstaat er sneller ‘overademing’: je ademt sneller door je mond. Er komt dan meer lucht tegelijkertijd naar binnen, omdat je hierbij geen weerstand voelt. Dit lijkt fijn – of soms zelfs nodig, bijvoorbeeld als je aan het sporten bent, maar niets is minder waar. Ook tijdens intensieve activiteit is het beter door je neus te blijven ademen.
De lucht die je door je mond inademt wordt niet gefilterd en is koud. Naast koolzuurgas, verlies je met een mondademing ook vrij veel vocht. Adem maar eens op een bril. Je ziet dat er dan condens ontstaat, ofwel: je blaast vocht uit.

Gevolgen van een verkeerde ademhaling:
Eén van de oorzaken van verkeerd ademen is stress. Door stress gaan we sneller, oppervlakkiger en vaker ademhalen. Daardoor wordt de zuurstof/CO2 balans in ons lichaam verstoord. En dat leidt tot allerlei vage en duidelijke klachten, bijvoorbeeld: snurken, overademen, hyperventileren, paniekaanvallen, slaapapneu, hoge bloeddruk.
Ook kinderen kunnen al veel stress ervaren. Ademen en leer- en gedragsproblemen staan sterk met elkaar in verband. Dit is bij slechts weinigen bekend, maar het komt veel vaker voor en het is veel groter van invloed is dan velen denken. De aandacht voor ademproblematiek als (mede)oorzaak voor ontwikkelings- en leerproblemen is bekend bij de wetenschap, maar lang nog niet in de praktijk. Herkent u hier signalen?

Een aantal directe en indirecte signalen:
•Allergie
•Hooikoorts
•Verstopte neus
•Oorontstekingen
•Voorhoofdsholte ontsteking
•Bedplassen
•Onrustige slaap met woelen
•Vermoeid wakker worden en opstaan
•humeurig
•Snurken
•leerproblemen
•Slaapwandelen
•Slaapapneu
•Lichaamshouding

De training Ademzorg voor Kids
Bij de training Ademzorg voor Kids hebben we het niet over ademproblematiek en gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld astma. Nee, het gaat puur om de grote invloed van ademen op leren lezen, rekenen, spellen en op concentratie, automatiseren en gedrag (ADHD, ADD, agressie, irritatie, motivatie).
Ademzorg voor Kids richt zich op een brede diagnosestelling en aanpak van leer- en gedragsproblemen bij kinderen. Ademzorg voor Kids omvat de aanpak om kinderen weer normaal te leren ademen. Op het moment dat de ademproblematiek wordt aangepakt schep je weer perspectief voor beter functioneren.

Wat kunt u verwachten tijdens de training:
Ten eerste krijgt u een uitgebreide vragenlijst, die u dient in te vullen vóór het eerste gesprek. Deze vindt samen met uw kind plaats. Er worden wat simpele testjes gedaan die een diagnose en de aanpak ondersteunen. Uw kind krijgt eenvoudige oefeningen mee naar huis die dagelijks uitgevoerd moeten worden. Daarnaast kunt u mogelijk voedings- en supplementen adviezen verwachten. Een sessie duurt 1 – 1½ uur. We nemen de tijd voor uw kind.  Na 3 á 4 weken volgt een nieuwe afspraak.
Bij de training Ademzorg voor Kids is de voorwaarde dat een van de ouders steeds bij de sessie aanwezig is. De ouders moeten goed weten wat er speelt, welke oefeningen het kind moet doen, hóé ze deze moeten doen en welke fouten het kind daarbij vaak maakt. Ik wil werken met het kind én de ouders om samen weer perspectief voor het beter functioneren te creëren.

“When the breath is steady, so is the mind” – Bart Eigenhuis, ademhalingsexpert
(“Wanneer de adem stabiel is, is de geest dat ook”)

 

Tarief: Onderzoek + eerste sessie: € 85,00
Elke volgende sessies:                      € 60,00