Praktijk voor Remedial Teaching
Petra Wassenaar- Brouwer
Boekerslootlaan 20
2201 BT Noordwijk
06 - 20 23 40 96 / 071 - 36 101 63
info@rt-dekei.nl
www.rt-dekei.nl

Begrijpend Lezen

Wist je dat Begrijpend Lezen de basis is voor vrijwel
alle schoolvakken?

En dat daarom het aanleren van een goede manier om Begrijpend te kunnen lezen, heel belangrijk is voor de rest van je schoolcarrière?
Om goed te leren begrijpen waar een tekst over gaat, Begrijpend Lezen, is de ontwikkeling van de woordenschat en het niveau van het technisch lezen essentieel. Door na te denken over de tekst en jezelf voortdurend vragen te stellen, worden verbanden gelegd, waardoor inzicht en overzicht ontstaat. Je snapt de tekst, ziet het voor je in een plaatje, kan het in je eigen woorden navertellen en je woordenschat wordt (nog) groter!

Andere vakken
Ook bij het vak Rekenen en dan met name bij verhaaltjessommen, is het leggen van verbanden heel belangrijk. Je moet begrijpen hoe het verhaaltje in elkaar zit.
Daarna kun je pas de som uitrekenen. Dus verhaaltjessommen oplossen, is eigenlijk ook voor een deel Begrijpend lezen!
En natuurlijk gebruik je Begrijpend lezen ook voor vakken als Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur. Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof niet eigen maken. Of je moet alles letterlijk uit je hoofd leren. Sommige kinderen kunnen dat…… maar begrijpen niet wat ze leren. Ze kunnen alleen reproduceren en bij inzicht vragen vallen ze door de mand.

Voortgezet onderwijs
Als leerlingen niet goed Begrijpend kunnen lezen, kan dat voor problemen zorgen in het Voortgezet onderwijs. Zo kan het zijn dat een leerling alles letterlijk uit het hoofd leert. Dat is niet vol te houden, en kan zitten blijven, veranderen naar een lager schoolniveau of zelfs zakken voor het examen als gevolg hebben. te creëren. Eindelijk! Als ik dat toch eens jaren eerder had mogen leren!

Overzicht en Inzicht
De methodiek ‘Alle Teksten de Baas’, ontwikkeld door Cindy Cornelisse, leert kinderen (en volwassenen) op een makkelijke manier met teksten om te gaan. In 6 stappen leren de leerlingen hoe ze door (saaie, lange) teksten kunnen komen en deze te begrijpen en te onthouden.
Samen zoeken we naar de manier die het best bij de leerling past om een tekst te verwerken. De ene leerling werkt graag met kleuren en houdt van mindmappen. De andere leerling maakt liever een samenvatting. Het stappenplan biedt hiervoor een uitstekende leidraad, waardoor deze vaardigheden (samenvatting, mindmap maken enz.) steeds makkelijker te ontwikkelen zijn. Deze methodiek is uitermate geschikt om de tekst te verbeelden, te verwoorden en te verwerken door te doen.

In een groep of individueel
Bij De KEI zijn zowel groepstrainingen als individuele trainingen te volgen voor Begrijpend Lezen. De data en tijden voor de groepstrainingen ziet u hieronder. De training gaat door bij minimaal 2 kinderen. Er kunnen maximaal 4 kinderen in de groep.
Individuele trainingen zijn ook mogelijk tijdens de reguliere RT tijden. Dit zijn dan lessen van 45 minuten.
De trainingslessen vinden plaats op woensdagmiddag van 13.30 uur tot 15.00 uur.

 

 

Tarieven:
6 lessen van 1 uur en 30 minuten: € 240,00 – inclusief materiaal en twee terugkom-momenten.
Individueel: 10 lessen van 50 minuten: € 450, 00 – inclusief materiaal en twee terugkom-momenten.